Geschiedenis

vv Victoria’28 kent een rijke historie en is al lange tijd de grootste club in Enschede-Zuid.

vv Victoria’28 is ontstaan uit twee Enschedese clubs: Pathmos Boys en Victoria. Pathmos Boys werd opgericht op 2 april 1928. De clubkleuren van Pathmos-Boys bestonden uit een groen shirt met een witte kraag en manchetten.

Pathmos Boys begon in de 3e klasse van de R.K.V.U.B. en behaalde in de eerste jaren verschillenden titels. In het seizoen 1929-1930 werd Pathmos-Boys kampioen van de 3e klasse R.K.V.U.B. en volgde promotie naar de 2e klasse. Twee jaar later volgde promotie naar de hoogste afdeling van de R.K.V.U.B.

In de oorlog kon de vereniging zich niet draaiende houden. Er volgde in 1945 een fusie met Victoria. In eerste instantie kreeg de nieuwe club de naam Victoria-Boys, maar dat werd niet toegestaan door de KNVB, omdat er in Apeldoorn al een vereniging was met dezelfde naam. Tot en met de competitie van 1946-1947 werd er gespeeld onder naam Victoria.

Omdat de instroom van oud-Pathmos-Boys leden groter was dan die van de oud-Victorianen werd er in 1947 besloten de naam van Victoria te veranderen. Dit werd: Rooms Katholieke v.v. Pathmos-Boys.

In het seizoen 1947-1948 werd er weer aan de competitie deelgenomen onder de naam Patmos Boys. Het veld aan de Buursestraat werd verlaten en een nieuw veld achter cafe Wevers aan de Kuipersdijk werd in gebruik genomen.

Vanaf 1950 braken er moeilijke tijden aan voor de Pathmos-Boys. De naam die de club voor de oorlog had opgebouwd kwijnde weg. In 1954 waren er nog slechts 42 leden. In het seizoen 1956-1957 werd er zelfs zonder jeugd gevoetbald. Het enige nog bestaande jeugdelftal. werd wegens balorigheid uit de competitie teruggetrokken.

In 1964 werd er voor een nieuwe naam gekozen omdat men als vereniging zich ook wilde richten op het nieuwe in aanbouw zijnde wijk Wesselerbrink. De nieuwe naam, zou Victoria worden, maar dat keurde de K.N.V.B. niet goed. Er waren in het vaderlandse voetbalcircuit al te veel Victoria’s. Alleen met de toevoeging ’28 kon toestemming worden verleend. En zo werd het R.K. voetbal vereniging Victoria ’28.

In 1964 betrok de vereniging het nieuwe sportcomplex gelegen op de hoek van de Buursestraat en de Vlierstraat, later verhuisde de club naar het sportcomplex “Wesselerbrink-Zuid”, waar ook nu nog gespeeld wordt. Het complex heeft in 2007/2008 een grote verandering ondergaan, met onder meer twee nieuwe kunstgrasvelden. Enschedese Boys speelt ook op dit sportcomplex.

In het seizoen 2010/2011 plaatst Victoria zich voor de nacompetitie na eerder als tweede te zijn geeindigd in de reguliere competitie. In de nacompetitie werden vier wedstrijden winnend afgesloten, waardoor voor het eerst in het bestaan promotie naar de 2e klasse werd afgedwongen.

De huidige clubkleuren zijn: Groen/wit shirt (verticale strepen), witte broek en groene kousen.
Op dit moment kennen we 9 senioren elftallen waarvan 1 dames elftal, 37 jeugd elftallen waarvan 4 meisjes elftallen. In 2007 zijn wij voorzien van twee prachtige kunstgrasvelden waarop de hele week volop kan worden getraind.
Naast deze kunstgrasvelden beschikken we over een echt pupillen grasveld en een standaard grasveld.

Naam
Voetbalvereniging Victoria ’28

Opgericht
2 april 1928 als “Pathmos Boys”

Plaats
Enschede

Aantal velden
2 kunstgras , 2 natuurgras (waarvan 1 pupillenveld)

Hoofdtrainer
Remco van der Weide

Competitie
Derde klasse A zondag (2015/2016)