Victoria ’28 – KOSC 3 -1

Zondag, 8 december, 2013

Het zat er de laatste weken al een beetje aan te komen. De eerste nederlaag voor KOSC dit seizoen is een feit. Met 3 – 1 was Victoria '28 te sterk voor het Ootmarsumse team. KOSC kreeg een lesje in agressiviteit, passie en effectiviteit.

De nummer laatst van de Derde Klasse A speelde wel met hartstocht. De Victoria spelers zaten hun tegenstanders fel op de huid, waardoor KOSC te weinig aan voetballen toekwam. Het werd een lijf aan lijf gevecht met veel overtredingen en uiteindelijk kwam Victoria als winnaar uit deze strijd tevoorschijn. Een terechte overwinning voor het Enschedese team al werd men in de eerste helft een handje geholpen door de scheidsrechter, die Victoria wel heel makkelijk een penalty toekende.

KOSC begon aardig in de eerste helft. Men probeerde diepte te zoeken met een paar lange ballen op Fabian Harperink, die beide keren de bal net niet onder controle kon krijgen. Ook Rik Veldboer leek een keer door te kunnen stomen na een pass van achteruit, maar zijn directe tegenstander schampte de bal nog net, waardoor de KOSC aanvaller niet meer bij het leer kon komen. Jorrit Weierink kreeg vervolgens zijn eerste kansje na goed doorkoppen van Ruben Baanstra, maar de rechtsbuiten van KOSC wist de bal niet goed te raken. Na 11 minuten was het Victoria dat de eerste goede aanval op het kunstgrasveld legde, maar keeper Joost Peters redde bekwaam. Niet veel later moest de KOSC goalie opnieuw in actie komen, want deze aanval was nog dreigender. Het schot werd echter knap gepareerd door Peters, waarna de verdediging de bal kon wegwerken. Aan de andere kant zag KOSC een vrije trap hoog over vliegen en trof een afstandsschot van Stijn Bruns geen doel. Al vroeg in de wedstrijd moest Jorrit Weierink het veld verlaten met een hamstringblessure en was Cliff Roetenberg zijn vervanger. De eerste actie van de jonge aanvaller was een voorzet voorlangs het doel. KOSC probeerde wel voor het doel van Victoria te komen, maar teveel passes kwamen niet aan en dat leidde dus tot slordig spel. Een mooi voorbeeld was een actie van Niels Oude Alink op het middenveld, die de bal knap veroverde, zijn eerste tegenstander passeerde, maar vervolgens de bal weer inleverde. Dat soort situaties kwam veel te vaak voor, waardoor Victoria eenvoudig overeind bleef. Toch was Fabian Harperink nog dichtbij de openingsgoal, maar de aanvoerder liftte de bal over het doel. Niet veel later drukte de scheidsrechter een stempel op de wedstrijd door Niels Oude Alink een kaart voor praten te geven en vervolgens legde de leidsman de bal op de stip en dat was een meevaller voor Victoria. Stijn Bruns kreeg voor zijn overtreding ook een gele kaart, waarna de topscorer van Victoria, Jeroen Germeraad, de strafschop knalhard inschoot. Met deze stand zochten beide teams de kleedkamer op.

Direct na rust leek het over en uit voor KOSC, want vanuit de aftrap leidde het Ootmarsumse team knullig balverlies en lag de bal achter keeper Joost Peters in het doel. Drie minuten later knalde Fabian Harperink de aansluitingstreffer tegen de touwen. Dat leek voor het Enschedese team het sein om nog meer het mes in de wedstrijd te zetten, want Victoria ’28 maakte een paar forse overtredingen om KOSC te intimideren. Het leidde tot 4 gele kaarten voor de Enschedese ploeg, maar het leidde ook steeds tot onderbrekingen, terwijl KOSC juist gebaat was bij tempo in de wedstrijd. Het fysieke duel werd een worstelwedstrijd en dat is niet het spel wat KOSC wil spelen. Het Ootmarsumse team creëerde in deze fase niet veel op een afgekeurd doelpunt van Ruben Baanstra na. Aan de andere kant viel de goal wel, nadat een hoge bal in het strafschopgebied op het hoofd kwam van een volledig vrijstaande Victoria speler. De 3 – 1 leek de nekslag, toch probeerde KOSC dichterbij te komen. Met een combinatie tussen Ruben Baanstra en Wouter Engbers kreeg Cliff Roetenberg de bal op de rand van de 16 vrijgespeeld, maar zijn schot was te slap om de keeper van Victoria te verontrusten. Ook Fabian Harperink kreeg twee mogelijkheden. Bij de ene kans kwam de aanvoerder net te kort en zijn tweede kans werd zeer knap gepareerd door de Victoria goalie. Trainer Walter Weghorst haalde in de 80e minuut zijn beide backs naar de kant en voor hen kwamen Martijn Engbers en Daan Aarnink in het veld. Laatstgenoemde werd als stormram voorin geposteerd, maar het zette weinig zoden aan de dijk. In het overvolle strafschopgebied bleek er geen eer meer te behalen voor KOSC dat in de slotfase nog blij mocht zijn dat de nederlaag niet nog groter uitviel, want Victoria kreeg twee tot drie opgelegde kansen om de score uit te bouwen. Het bleef bij 3 – 1 en daarmee leed KOSC de eerste nederlaag van het seizoen.

Zaak is om in de komende week de wonden te likken en klaar te zijn voor de laatste confrontatie in 2013. Eilermark is de tegenstander op ’n Tooslag. De wedstrijd tegen Victoria is een mooi uitgangspunt om zich tegen het Glanerbrugse team te revancheren, want de Enschedese ploeg liet zien met passie en werklust de drie punten in eigen huis te kunnen houden. Dat zal KOSC zondag ook moeten laten zien. In deze Klasse kun je niet op 70-80% wedstrijden spelen, men moet er vol voor gaan en als het voetballend niet lukt, dan maar met een gezonde dosis energie. Dat ontbrak in deze voor KOSC teleurstellende wedstrijd tegen Victoria. Gelukkig kende KOSC in deze wedstrijd een paar positieve uitzonderingen, maar het waren er te weinig om ook dergelijke fysieke wedstrijden te kunnen winnen. Volgende week zondag, een nieuwe tegenstander en dus nieuwe kansen. Op 15 december om 14.00 uur is het KOSC tegen Eilermark.

Bron: www.inenomootmarsum.nl