KNVB: Tijdstraf en verbeteringen gebruik spelerspas!

Donderdag, 15 augustus, 2013

Met ingang van seizoen 2013/2014 gaan de maatregelen in uit het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’. De invoering van de tijdstraf en de visuele controle van de spelerspas zijn twee maatregelen die direct voor de betrokkenen merkbaar zijn.

Hoe deze maatregelen in de praktijk werken is nu voor iedereen inzichtelijk. De brochure geeft uitleg over de toepassing van de deze maatregelen.   Tijdstraf bij (eerste) gele kaart Voetballers in de B-categorie van het veldvoetbal krijgen voortaan een tijdstraf van tien minuten opgelegd bij de eerste gele kaart. Een afkoelperiode die direct voelbaar is voor zowel de speler als het team dat tien minuten lang met een speler minder verder moet. Alles over de tijdstrafregeling is te lezen in het Bewaarnummer KNVB 2013 – 2014, paragraaf 1.39.

Verbeteren gebruik spelerspas
De controle op het juist gebruik van de spelerspas is voor verbetering vatbaar. Met ingang van het nieuwe seizoen ondertekenen ook beide aanvoerders het wedstrijdformulier. Daarmee dragen zij mede de verantwoordelijkheid voor de controle van de spelerspassen en wat er tijdens de wedstrijd is gebeurd. Daarnaast vindt voortaan ook een verplichte visuele controle plaats aan de hand van de spelerspas, direct voorafgaand aan de wedstrijd. Dit is een gezamenlijke taak van de scheidsrechter en beide aanvoerders (bij jeugdvoetbal de leiders). Deze visuele controle wordt tijdens het seizoen fasegewijs ingevoerd, te beginnen bij de A-categorie mannen en vrouwen. Alles over de (veranderingen rondom de) spelerspas is te lezen in de Handleiding spelerspas 20132014.

Meer informatie
Alle betrokken doelgroepen worden de komende weken geïnformeerd over de gevolgen van de maatregelen uit het actieplan. Meer informatie over het actieplan staat op http://www.knvb.nl/actieplan.

Met vriendelijke groet,
v.v. Victoria’28

Patrick Lever Secretaris