Aandacht voor voetbal en aandacht voor mensen

Maandag, 5 oktober, 2020

Het nieuwe voetbalseizoen is begonnen. Teams zijn gevormd, trainers opgeleid en scheidsrechters aangesteld. Achter de schermen wordt druk nagedacht over de coronamaatregelen, over gezond leven én over de toekomst. De afgelopen maanden zijn technisch coördinator Martin Bennink en hoofdtrainer Jeroen Kiepman druk bezig geweest om een technisch plan voor het voetbal te schrijven. Het bestuur van Victoria ’28 heeft uiteraard ook meegedacht aan dat plan en een steentje bijgedragen.

Vanaf de start van seizoen 2020-2021 werkt v.v. Victoria ’28 daarom vanuit een Voetbal Technisch Beleidsplan. Voorzitter Gerard Tenniglo: “We willen bij Victoria ’28 graag vooruit. We willen groeien en beter worden. Maar dat kan alleen als alle neuzen dezelfde kant op staan. In het plan leggen we uit waar we nu zijn, wat we eigenlijk zouden willen en hoe we daar gaan komen.” 

“Eén van de doelen is bijvoorbeeld om met het Eerste van de vierde naar de derde klasse te promoveren. Maar daar moet je wel een plan voor hebben,” legt Martin Bennink uit. 

Wij, het bestuur, kunnen ons goed voorstellen dat u geen idee heeft wat dat Voetbal Technisch Beleidsplan betekent. Wat moet u ermee? Wat betekent dat VTB in de praktijk? Moeten alle spelers bij de eerste training samen op het gras gaan lezen? U kunt het beleidsplan op onze website vinden en lezen. In dit artikel willen we graag de belangrijkste punten uitleggen.

Voetbal

Voetbal, voetbal en nog eens voetbal. Victoria ’28 is een voetbalvereniging. Dus vertelt het VTB hoe er bij ons gevoetbald wordt en hoe we tegen voetbal aankijken. Eén van de uitgangspunten is ‘Techniek boven kracht’. Een ander principe is dat we ieder individu willen opleiden. We willen iedereen een toekomst bieden en wellicht brengen naar de senioren. Onze droom zou een eerste elftal zijn bestaande uit eigen jeugdspelers. 

In het VTB staat ook hoe we de teams indelen en hoe we scouten. Hoe we ons gedragen op en naast het veld. Plezier in voetbal staat voorop. Er mag gewoon gevoetbald worden. Maar als een speler wil groeien, is daar ook aandacht voor.

Aandacht

“Aandacht zit in hele kleine dingen, maar wat het doet is groots.”

“De belangrijkste verandering? Dat we alles met aandacht doen. Natuurlijk was er al wel aandacht voor het voetbal, maar het gaat ook  om de leden, om de vrijwilligers, om de ouders en ga zo maar door. Er gebeurde veel bij de vereniging, maar de focus ontbrak,” legt Martin uit. 

“Met aandacht omgaan met elkaar, want iedereen is belangrijk. Als je voelt dat je belangrijk bent, wil je je ook inzetten. Aandacht zorgt er ook voor dat mensen kunnen groeien. En dan niet alleen de selectiespelers of de grootste druktemakers. Iedereen is belangrijk. Elk kind telt. En dus willen we elk kind helpen om zijn of haar eigen topprestatie te halen.”

Gelijke Kansen Model

De KNVB heeft een methode ontwikkeld om voetbalverenigingen te helpen bij het trainen. Hoe organiseer je het voetbal? Hoe verdeel je speeltijd? Wat zijn de beste speelopstellingen?  Dat staat in het Gelijke Kansen Model. De komende tijd zullen alle trainers uitleg krijgen over dit model. Door de coronacrisis is dat vertraagd. Het komende seizoen zal het model geleidelijk in de trainingen worden ingevoerd.

Organisatie

Martin: “Een voetbalvereniging kan alleen goed werken als alles goed georganiseerd wordt. Toen ik een jaar geleden weer bij de club terug kwam, merkte ik dat het wel gezellig was bij de club, maar ook chaotisch. Er was veel onduidelijk. Trainers deden vaak hun eigen ding. Waarschijnlijk heeft u wel gemerkt dat er langzaamaan dingen veranderen. Zo worden de trainingen nu van tevoren voorbereid. Daar gebruiken we allemaal de ‘Rinus-App’ voor. Als de spelers op het terrein komen voor de training staan de materialen en oefeningen al klaar.” 

Daarnaast zijn er ook vijf vrijwilligers aangesteld voor de uitgifte van de materialen. Ieder team of iedere speler kan daar materialen lenen voor de trainingen en de wedstrijden. Er is geïnvesteerd in kwalitatief goede materialen. Iedereen kan nu dus voetballen met goede spullen. 

“We hebben gezorgd dat alle poppetjes op de juiste plek staan, zodat alles goed geregeld wordt. We hebben nu een goed team voor de onderbouw en een goed team voor de bovenbouw. Die verdienen echt complimenten! Het onderbouwteam is nu wel volledig, maar voor de bovenbouw zoeken we nog wel mensen…”

Vereniging

Gerard: “We zijn een vereniging. Dat betekent binden en verbinden. Dat we samen alles moeten doen. Het gaat natuurlijk om voetballen. Maar de kantine moet ook draaien.  Teams moeten begeleid worden en getraind. Wedstrijden georganiseerd, we hebben scheidsrechters nodig voor alle wedstrijden etc. We hebben dus veel vrijwilligers nodig. Kom dus lekker voetballen, maar doe ook iets terug voor de vereniging.” 

Mocht u meer willen weten of het Voetbal Technisch Beleidsplan willen lezen? Kijk dan op onze website. Voor vragen kunt u ook altijd terecht bij het bestuur of de technisch coördinator Martin Bennink.

v.v. Victoria ’28 gaat met goede moed het nieuwe seizoen in. Wij hebben er zin in! Jullie ook? 

Forza Victoria ’28!