90-jarig Victoria’28 is een gezicht in de samenleving van Enschede-Zuid

Woensdag, 2 mei, 2018

Artikel uit de Tubantia van 2 mei 2018 - De grote buurman viel vorig jaar om. Maar wat Enschedese Boys overkwam, zal Victoria'28 niet gebeuren, zegt voorzitter Gerard Tenniglo. Victoria'28 heeft nu 760 leden. "We zijn de laatste jaren stabiel", zegt voorzitter Gerard Tenniglo in de volle bestuurskamer van de club. "In het begin van het jaar waren het er 700, maar het loopt weer iets op - vooral bij de jeugd", vertelt Arjan Smoors, bestuurslid voetbalzaken.

71 jaar lid

Herman Tip (75), oud-voorzitter, en Johnny Buursen (74) zijn ook aangeschoven. Beiden zijn al 41 jaar lid, maar leggen het af tegen Johan Weustink met zijn 71-jarig lidmaatschap.
Het bestuur van de club, die op 2 april precies 90 jaar bestond, is vooral blij dat het korps van vrijwilligers op orde is. “We willen breder zijn dan alleen maar voetbal”, zegt secretaris Jolanda Bults. De club wil een gezicht zijn in de samenleving, een rol spelen in de wijk. “Daar moet je invulling aan geven”, zegt de voorzitter. “Relaties opbouwen en dan kun je wat voor elkaar betekenen.”

Biljart en darts

Dat de biljarters van De Kom tegenwoordig bij Victoria biljarten is dus niet zo vreemd. Ook is er een dartclub bij de voetbalclub ingetrokken. De scholen worden ook genoemd. “De finales van het schoolvoetbal worden hier gehouden. En de Koningsspelen zijn hier ook geweest.”

Theemutsen en beweegkriebels

Projecten met de gemeente vliegen over tafel. Het gaat dan over ‘Theemutsen’ en ‘Beweegkriebels’. “Te vergelijken met Scoren in de wijk, van FC Twente”, zegt de voorzitter. “Premier Rutte is hier zelfs geweest.”

Johan Weustink luistert naar de verhalen. Hij is 81 jaar en het oudste lid van Victoria. Hij is al 71 jaar lid van de club, die nog Pathmos Boys heette toen Johan Weustink zich in 1947 aanmeldde. Pathmos Boys werd opgericht in 1928. “Mijn vader was één van de oprichters”, vertelt hij. Antoon Weustink staat dan ook op de eerste elftalfoto, uit 1928.
(Lees verder onder de foto)

Het eerste elftal van Pathmos Boys, in 1928 . © Carlo ter Ellen DTCT

“We hadden maar één jeugdelftal. Alles liep door elkaar”, vertelt Weustink. “Als je je na de wedstrijd wilde wassen, moest je een teiltje met water halen bij een van de woningen aan de Kuipersdijk, achter café Wevers, waar we voetbalden.”

Edwin Prijs, bestuurslid activiteiten, verhaalt over een jeugdteam dat ooit vanwege ‘balorigheid’ door de KNVB uit de competitie werd genomen. Dat was in 1955-1956. “Daar was ik niet bij”, zegt Weustink. “Toen zat ik in dienst.”

Fuseren

In 1930 werd Pathmos Boys voor het eerst kampioen in de derde klasse. Victoria werd in 1933 opgericht. In 1945 fuseerden beide clubs. “Eerst heette de club Victoria Boys, maar dat werd afgekeurd door de KNVB. In Apeldoorn was al een Victoria Boys”, zegt Edwin Prijs. Het werd Victoria en later RKVV Pathmos Boys.

Parochieclubs

In 1954 waren er nog maar 42 leden, melden de annalen van de club. De naam Victoria’28 is van 1964. Victoria en Pathmos Boys waren parochieverenigingen. Vanuit de Jacobuskerk was het Victoria en de Sint Jan stond achter de Pathmos Boys, meldt oudgediende Weustink. In 1973 verhuisde Victoria naar de Geessinkweg, waar de club nog steeds zit. In zeven jaar tijd groeide het aantal leden van driehonderd naar duizend.

Alle soorten en maten

Anno 2018 is de club vooral een mengelmoes. “We hebben een grote diversiteit aan leden”, zegt William Ras, bestuurslid communicatie. “Ze zijn er in alle soorten en maten. We zijn echt een weerspiegeling van Enschede-Zuid en van de maatschappij. Iedereen kan meedoen, met aandacht voor prestatie en recreatie.”

Het woord ‘prestatie’ valt. Het eerste elftal dreigt dit seizoen te degraderen uit de tweede klasse. “We hebben nog een heel klein kansje om degradatie te ontlopen”, zegt Ras. Hoger dan de tweede klasse speelde de club nooit. In 2010-2011 speelde Victoria ook in de tweede klasse.

Fusie

Enige tijd was er sprake van een fusie met de vorig jaar ter ziele gegane buurman, Enschedese Boys. “Voor ons was het geen noodzaak”, zegt voorzitter Tenniglo. “Het is gelopen zoals het gelopen is. We kijken vooruit.”

‘Bah Boys’

Johan Weustink weet nog dat hij zijn kleinzoon ooit meenam naar een vergadering bij Enschedese Boys en dat zijn kleinzoon toen ‘bah Boys’ zei. “Jaren lang zeiden ze bij de Boys nog ‘bah Boys’ tegen mij.” Maar even later is er toch wat spijt bij Tenniglo. “Het beste was geweest als we samen waren gegaan. Het is jammer dat het niet is doorgegaan. We hebben er wel even last van gehad”, zegt de preses.

Secretaris Bults vult aan: “We hebben er ook veel tijd in gestopt. We hebben het eerlijk geprobeerd. Van beide kanten.” Tenniglo kijkt verder. “We zitten in een gebied waar heel veel sport beoefend wordt. Er zijn meer kansen.”

Jeugdtoernooi

Prijs stipt de bijzondere activiteiten van de vereniging nog even aan. Zoals het in ere herstellen van het internationale jeugdtoernooi van Victoria rond Pasen. Aan het JO-11 toernooi deden clubs mee als AZ, PSV, Excelsior, Slavia Praag, Bröndby en KV Mechelen. “FC Twente had een toernooi in Italië”, legt Prijs de afwezigheid van de Enschedeërs uit.

Feestactiviteiten

Qua festiviteiten in het kader van het 90-jarig bestaan was er op 3 april een instuif voor de leden. Ook is een Wall of Fame geopend. De grote feestavond is op 16 juni. Daarvoor zijn er allerlei activiteiten en toernooien.

Bron: De Twentsche Courant Tubantia
Tekst: Hans Assink
Foto’s: Carlo ter Ellen